Connect with us

Magazin

Zakoni o jelu i piću kojih se Italijani slepo drže

Avatar

Objavljeno

-

Italijani su oduvek bili poznati kao narod koji zna da uživa u životu, pa se tako odnose i prema jelu i piću…Naravno, njihova tradicija je nastajala vekovima, ali, ako želite da budete malo poput njih, onda se držite određenih stavki.

Kupovanje namirnica na pijaci

Pijace su najbolji prijatelji jer su na njima najsvežiji proizvodi. Naravno, naći ćete supermarkete i u Italiji, ali ako tražite svež paradajz, sir ili domaće maslinovo ulje, moraćete da se zaputite na pijacu. I ne brinite, njih širom zemlje ima mali milion, a neke rade i po ceo dan.

Sezonske namirnice

Dobar deo namirnica, ako želite da budu kvalitetne, vezan je za godišnje doba. Želite najbolji pazadajz? Potražite ga od maja do oktobra. Tražite masline? Najbolje su u kasnu jesen.

Maslinovo ulje

Ako kuvate u nekom italijanskom domu, teško ćete naći ulja kao što su biljno, suncokretovo ili još neko slično tome. Kuvanje na maslinovom ulju je “obaveza”. Hrana se priprema na njemu i tačka. U svakom slučaju, to i deluje logično i malo ko može da kaže bilo šta protiv spremanja svakog jela na maslinovom ulju.

Vino se slaže s hranom

Italijanska kultura pijenja usko je povezana s kulturom jedenja. Teško ćete videti Italijana koji je naručio testeninu i pre nego što je stigla – navalio na vino. Ne, sačekaće i jelo jer je jedno bez drugog gotovo nezamislivo.

Hrana je za porodicu

Italijani dosta drže do porodice, što se najbolje vidi za nedeljnim ručkom. Tad se skupe svi, pa se uz hranu i piće zajedno druže do kasnih večernjih sati. Dakle, hrana ima i ulogu povezivanja.

Advertisement
Ostavi komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE