Connect with us

Magazin

VEŽBAJTE SVOJ UM: Kako da lakše zapamtite važne informacije

Avatar

Objavljeno

-

Svi imamo neke šablone ili tehnike po kojima lakše pamtimo ili se lakše prisećamo nekih bitnih informacija ili životnih momenata.

Ipak, postoje tehnike pomoću kojih možete poboljšati pamćenje. Naime, prvo morate odrediti cilj: a, to je ne zaboraviti važne informacije. Pamćenje se dešava kada je mozak veoma aktivan i kada procesuira informacije koje mu saopštavamo. Na ovaj način – mozak zna da bi trebalo to da sačuva u memoriji.

Kada želimo nešto da zapamtimo mi se trudimo da budemo skoncentrisani i da što bolje razumemo to što je potrebno zapamtiti. Međutim, nije uvek moguće pamtiti na ovaj način. Ukoliko postoji nešto što je veoma važno da zapamtite – postoji jednostavna tehnika zahvaljujući kojoj ćete sigurno u pamćenje urezati željene informacije.

Kako bi lakše zapamtili nešto – dovoljno je samo to zapišemo rukom – ali ne kucajući na tastaturi, nego olovkom zapisati na papir. Na ovaj način, mozak prolazi kroz željene podatke, posebno se fokuisira na njih i trudi se da ih zapiše na papir, ali i u memoriju. Prema mišljenju stručnjaka, ovo je uvek najbolji način da zapamtite nešto što vam je zaista bitno, a ovako će podaci u memoriji ostati dugo.

Naime, dok pišemo olovkom po papiru, mozak dobija više povratnih informacija, dešavaju se neke složenije radnje koje traju duže nego kada, umesto pisanja željene informacije otkucali na računaru. Upravo je ovo d velikog značaja za pamćenje, jer na ovaj način temeljno i dovoljno sporo unosimo podatke u svoju memoriju.

Advertisement
Ostavi komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE