Connect with us

Zdravlje

Što više ZUBA GUBIMO, to KRAĆE živimo

Avatar

Objavljeno

-

Oralna higijena i očekivani životni vek – što više zuba izgubimo, manje živimo. Ovo je alarm koji dolazi od Fondacije za oralno zdravlje (OHF), engleske dobrotvorne organizacije za oralno zdravlje u svetu, koja je sprovela istraživanje koje povezuje našu dugovečnost sa zdravljem zuba.

Prema istraživanju koje su sproveli pojedini istraživači sa Univerziteta Kolumbija, oni koji dođu do 74 godine bez gubitka zuba verovatno će doživeti 100 godina, prenosi Novi list.

Oni koji su već u 65. godini izgubili pet ili više zuba imaju veći rizik da obole od bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, pa čak i osteoporoza.

Prema OHF-u, zubi se moraju smatrati važnim ne samo za čin žvakanja, već i kao pokazatelj nečijeg fizičkog stanja.

Šta onda činiti? Uvek treba da perete zube najmanje dva puta dnevno, prema OHF-u. Evo šta treba da uradite da biste imali zdrave zube.

1. Vodite računa o ishrani, posebno o gvožđu jer je bitno za zdravlje zuba.

2. Ne preterujte sa šećerima.

3. Žvaćite hranu bogatu vlaknima da biste očistili zube i stimulisali pljuvačku, koja sadrži zdrave supstance za dobrobit zubnog tkiva i povećava pH vrednost plaka.

4. Jedite voće i povrće koje je bogato vitaminima, koji takođe doprinose oralnom zdravlju.

5. Zabranjeno pušenje: upotreba duvana, usled lokalnog razvoja visokih temperatura i direktnog dejstva nikotina, izaziva zadebljanje najpovršnijeg sloja sluzokože, ćelijske i vaskularne promene i izaziva tumore kaviteta.

6. Bez alkohola: alkohol se razlaže enzimima koji su prirodno prisutni u ustima i pretvara se u supstancu koja se zove acetaldehid, koja oštećuje parodontalna tkiva. Osim toga, alkoholna pića, takođe zbog visokog sadržaja šećera, izazivaju oralnu acidozu i predisponiraju nastanku erozija i karijesa.

Advertisement
Ostavi komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE