Connect with us

Mljac

Starinsko zaboravljeno jelo po receptu naših baka: Melem za creva, naši preci jeli su ga vekovima i pucali od zdravlja

Avatar

Objavljeno

-

Trpeza naših baka nije se mogla zamisliti bez cicvare

Jela od kukuruznog brašna veoma su popularna kao doručak u kućama širom Srbije. Bilo da odaberete kačamak, klasičnu “praznu” srpsku proju ili projice sa sirom, bićete siti nekoliko sati.

Ipak, postoji jelo koje može da “drži sitost” satima, a bazirano je na kukuruznom brašnu i veoma je kalorično zbog dodatih masnoća. Reč je o cicvari, koja je nekada bila nezaobilazna na trpezama širom Srbije, a onda je lagano pala u zaborav.

Cicvara je tradicionalno jelo koje su naše bake spremale veoma često. Međutim, poslednjih nekoliko godina gotovo je da je nemoguće da ćete čuti da moderna domaćica sprema ovo ukusno i kalorično jelo, te smo mi tu da vas podsetimo kako su jeli naši preci.

Sastojci:

350 ml mleka
1 kašika svinjske masti
150 g krem sira
150 g kajmaka
70 g kukuruznog brašna
2 žumanceta
so
ulje
70 g pršute

Priprema:
U šerpu sipajte mleko, pa dodajte mast, krem sir i kajmak.

Sve vreme mešajte na srednjoj vatri.

Zatim dodajte kukuruzno brašno, žumanca i so.

Mešajte sve vreme oko 20 minuta.

U zagrejan tiganj sipajte ulje, pa pržite pršutu koju ste prethodno iseckali na kockice.

Gotovu cicvaru prebacite u činiju, pa preko nje dodajte isprženu pršutu.

Prijatno!

(Ona.rs)

Advertisement
Ostavi komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE