Connect with us

Zdravlje

Stari Grci su smatrali da ova biljka ima super moći: Jača je od belog luka i zelenog čaja

Avatar

Objavljeno

-

Origano je višegodišnja zeljasta biljka neverovatne moći, visine do 50 cm. Ima male, guste tamnozelene listiće, jajastog oblika i ljubičasto cvetove.

Zbog toga što ova biljka potiče sa mediteranskog podneblja, origanu je potrebno dosta sunčeve svetlosti i uzgaja se u rastresitom i suvljem zemljištu. Ova biljka nije preterano zahtevna što se tiče zalivanja. Samo kada je zemljište potpuno suvo na dodir, treba ga zaliti.

Ukoliko se sadi na otvorenom preporučuje se prolećno vreme. Potrebno je  skraćivati vrhove za  5-7 cm, kada biljka dostigne visinu oko 15 cm, kako bi se pospešilo bujanje i bočnih grančica. Cveta od jula do avgusta. Origano sadrži vitamine A i C, gvožđe, molibden, selen i kalcijum.

Stari Grci su verovali da origano može da se koristi i kao protivotrov. Koristili su ga za lečenje iritacije kože i infekcije. Takođe su verovali da krave koje pasu na poljima origana imaju ukusnije meso, a i uzimali su origano pre spavanja da bi sanjali voljenu osobu, piše Vrtlarica.

Prelep je dekor i u vrtu kao baštenska biljka, jer privlači leptire i pčele. Origano u sebi sadrži prirodne insekticide, pa nema potrebe za zaštitom od štetočina.

Kao začinska biljka origano se koristi u kulinarstvu svež i osušen. Svež se dodaje u salate, jelima od mesa, divljači i ribe.

Danas je opštepoznato da je ulje divljeg origana najjači prirodni antibiotik i da se uspešno bori protiv više od 25 vrsta bakterija, a agresivno napada i gljivice i viruse. Naučnici su dokazali i da je ulje divljeg origana je 337 puta jači antioksidans od zelenog čaja, 130 puta od limuna, 30 puta od belog luka.

Najviše se koristi u terapiji kandide i upornih  bakterijskih infekcija ešerihijom. Međutim, osim povoljnog dejstva na širok spektar bakterija i gljivica, ulje divljeg origana učinkovitim se pokazalo i u prevenciji virusnih obolenja, kao jaka podrška imunom sistemu, zbog čega pomaže i prevenciji starenja i čak štiti od raka. Primena origana je široka i obuhvata čitav niz zdravstvenih tegoba.

Origano se koristi i kao čaj za jačanje, za lečenje bolesti organa za varenje (naročito proliva) i disanje, a spolja se upotrebljava protiv raznih zapaljenja kože i sluznica. Esencijalno ulje divljeg origana je efikasna pomoć u slučajevima infekcije grla i usta, ublažava kašalj i povećava odbrambenu sposobnost organizma. Prednost ovog ulja je što bakterije ne razvijaju otpornost kao u slučajevima klasičnih lekova na bazi antibiotika, pa se može koristiti bez straha da će njegovo lekovito dejstvo i moć oslabiti.

Advertisement
Ostavi komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE