Connect with us

Magazin

Srbi udišu najzagađeniji vazduh NA SVETU, situacija najkritičnija u Beogradu

Avatar

Objavljeno

-

Beograd se našao na vrhu liste najzagađenijih gradova na svetu koju je pripremila švajcarska kompanija IQAir. Dostigao je indeks zagađenja vazduha od 171, što znači velika opasnost po zdravlje. Veoma zagađen vazduh i visok nivo štetnih čestica PM10 i PM2,5 takođe se svakodnevno prijavljuju iz drugih gradova u regionu.

U većini gradova Srbije vazduh je zagađen, a građani nisu dovoljno informisani o njegovoj štetnosti.

Kvalitet vazduha u Srbiji čak je lošiji nego što pokazuju liste najzagađenijih gradova, upozorio je za Danas Dejan Lekić iz Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) . Prema njegovim rečima, gradovi u Srbiji su zagađeni zbog kombinacije emisija iz termoenergetskog sektora, industrije i saobraćaja.

Glavni zagađivači

„Šlag na tortu su emisije iz malih ložišta i kotlova za grejanje. U najnovijem izveštaju Državne agencije za zaštitu životne sredine, objavljenom 2020. godine, piše da su mali individualni grejni uređaji doprineli čak više od 60 odsto PM2,5 čestica i više od 50 odsto čestica PM10“, objasnio je Lekić.

Foto:Screenshot/IQAir

Energetika u Srbiji emituje u vazduh i do pet puta više zagađujućih materija nego što se očekuje na osnovu potrošnje lignita, navodi NEA. To, smatra Lekić, može biti dokaz tvrdnji da termoelektrane umesto lignita sagorevaju mulj i prašinu.

Advertisement
Ostavi komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE