Connect with us

Mljac

Seljački grašak zapečen u rerni: Ovako su ga nekad pripremale naše bake

Avatar

Objavljeno

-

Grašak sa svinjskim mesom i krompirom, zapečen u rerni nekada je bio sastavni deo srpske trpeze

Ipak i danas ga mnoge porodice pripremaju na ovaj način, a mi vam donosimo malo unapređen recept.

Sastojci:

svinjsko meso 600 g
ulje 6 kašika
krompir 800 g
grašak 400 g
luk 2 glavice
šargarepa 2
čaša piva
ruzmarin
mlevena crvena paprika 1 kašičica
brašno 1 kašika
suvi začin 1 kašika
biber po ukusu
beli luk 1 glavica
suva ljuta paprika 1
peršun

Priprema:

Isecite meso na zalogaje i propržite u zagrejanoj masnoći. Povremeno dolivajte po malo piva, da omekša.

Dodajte sitno iseckan luk, šargarepe isečene na kriške i krompir na kockice redom, a nakon svakog dodatog sastojka propržite po 3-4 minuta. Dodajte brašno, propržite na kratko, dodajte alevu papriku i na kraju grašak.

Promešajte jelo i nalijte toplu vodu toliko da prekrije namirnice. Dodajte suvi začin, ruzmarin, biber i posolite po ukusu, promešajte.

Operite dobro glavicu belog luka, nakon čega nožem napravite razreze po čenovima i stavite je u jelo. Dodajte i ljutu suvu papriku.

Stavite jelo u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite dok ne bude gotovo. Na kraju pospite jelo sitno iseckanim peršunom.

Advertisement
Ostavi komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE