Connect with us

Magazin

Ritual koji se ne preskače: Prvo što uradite kada se probudite, odrediće vam ostatak dana

Avatar

Objavljeno

-

Ljudi su robovi navika, a naročito smo ujutro, još bunovni, skloni da neke stvari radimo “po automatizmu”.

Prva stvar koju većina nas uradi ujutru, pre nego što ustanemo iz kreveta, jeste da se dobro protegnemo. Ova radnja koja traje svega nekoliko sekundi je neverovatno prijatna, a zapravo je i izuzetno zdrava!

Nakon spavanja, mišići su utrnuli i potrebno im je da se “zagreju”, pa tako istezanje predstavlja svojevrsno buđenje našeg tela.

Na ovaj način se mišići pripremaju za “rad” tokom dana, poboljšava se cirkulacija, a telo dovodi u akrivno stanje nakon prospavane noći

“U tom trenutku čak se i raspoloženje podiže, jer je dokazano da istezanje deluje na centre zadovoljstva u mozgu. Takođe, poboljšava se cirkulaciju krvi u mozgu, vid, ukus i čulne senzacije”,  napominju stručnjaci.

Međutim, istraživanja pokazuju da sve ređe imamo vremena za ovaj korisni ritual. Što smo stariji, sve se manje protežemo. To je zbog nedostatka vremena ujutru. Ako pogledate novorođenčad, domaće životinje, oni se vrlo često protežu, jer nam je ovaj refleks svojstven po prirodi i zato je veoma važan.

Zato, nađite minut vremena ujutru da se kvalitetno istegnete, od toga zavisi kako će vam proteći ceo dan. Naglo ustajanje iz kreveta, bez “zagrevanja” mišića, može da izazove glavobolju, pojača umor i loše raspoloženje tokom celog dana.

Advertisement
Ostavi komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE