Connect with us

Zdravlje

Pomoću ovih simptoma telo pokušava da vam poruči da nešto nije u redu

Avatar

Objavljeno

-

Kada stvari krenu po zlu po pitanju našeg zdravlja, to se obično ne događa samo od sebe ni bez upozorenja. Naša tela obično šalju signale da znamo da postoji problem i na nama je da obratimo pažnju na njih.

Naime, naše telo ne komunicira samo o fizičkim aspektima, već nam može pružiti i neke znakove o problemima s mentalnim zdravljem. „Poruke vašeg tela da doživljavate akutni stres, hronični stres ili depresiju mogu vam pomoći da shvatite da je ono što osećate vrlo stvarno i zahteva vašu pažnju, možda dijagnozu i lečenje“, kaže psihijatar dr. Gejl Saltz.

„Takođe vam mogu reći da morate razviti više alata za suočavanje sa stresom i svojim raspoloženjem kako biste dugoročno prošli bolje i sprečili buduće epizode“, objasnila je dr. Salc.

Telo komunicira o problemima sa zdravljem na različite načine

Dr. Salc kaže: „Um i telo su povezani tako da ono što utiče na naš mozak utiče i na naše telo. Kada doživimo snažan akutni stres, telo nam to može otkriti putem uočljivih simptoma koji se javljaju zbog prvobitnog oslobađanja norepinefrina (neurotransmitera) koji mogu izazvati nervozu, povišenje krvnog pritiska, mučninu, pa čak i nedostatak vazduha.

Tokom vremena, ako se stres održava i postane hroničan, često oslobađanje hormona kortizola zbog stalnog stresa uzrokuje trošenje tela i osoba se može osećati iscrpljeno, izmoždeno, umorno, imati razne neobjašnjive nelagode u raznim delovima tela ili bolove u stomaku, glavobolje.

Promene na koži

Dr. Majkl Grin objašnjava: „Promene na koži kao što su osip, diskoloracije ili izrasline uvek treba shvatiti ozbiljno. Dermalne fluktuacije mogu značiti bilo što, od alergijske reakcije do ozbiljne bolesti ili unutarnje infekcije. Često su promene na koži prvi znak dijabetesa, lupusa ili problema s jetrom. Na primer, dijabetičari često imaju tamne mrlje na vratu, pazuhu ili preponama. Lupus, autoimuna bolest, obično je povezan s osipom u obliku leptira na obrazima i nosu.“

Dr. Grin dalje objašnjava da pojava osipa ili žutice može biti znak da nečija jetra ne funkcioniše ispravno. „Znajući to, nikada ne odbacujte kožne promene kao beznačajne. Koža je najveći organ na telu, a promene mogu ukazivati na veći problem. Uvek razgovarajte sa svojim lekarom ako primetite da nešto nije u redu“, objasnio je.

Česta glad ili žudnja za hranom

Zdravstveni trener Lindzi Tulis kaže: „Ako često osećate glad ili žudite za hranom, vaše telo može pokušavati da vam poruči da vam zapravo treba više sna. Nedostatak sna može povećati oslobađanje grelina, našeg hormona gladi. Važno je da pripazimo na ovaj signal, jer to što je zapravo potrebno našem telu možda zapravo nije hrana.“

Umor

Prema Tulis, „umor se često može osetiti nakon dugog dana, posebno ako sledi nakon nemirne noći. Ali takođe može biti znak nečega ozbiljnijeg. Hronični umor može biti simptom mnogih zdravstvenih problema kao što su poremećaji štitne žlezde, bolesti srca ili dijabetes. Važno je ne samo pratiti koliko se često umor pojavljuje nego i šta ga izaziva.“

Advertisement
Ostavi komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE