Connect with us

Magazin

Ovo se menja kad postanete majka, nauka potvrđuje

Avatar

Objavljeno

-

Postati mama je proces transformacije. Nema sumnje da kada se porodite i dobijete bebu o kojoj treba da brinete, to vas menja. Iako osećate ovu ogromnu promenu, možda ćete se zapitati šta se tačno promenilo kod vas. Odgovor je višestruk i komplikovan, rekli su naučnici.

Evo šta se tačno menja kad postanete majka.

Psihološke promene

Prelazak u roditeljstvo nije samo radost i sreća. Za razliku od onoga što vidimo u filmovima i bioskopima, roditeljstvo je ogromna odgovornost i ne kotrljaju vam se niz obraze samo suze radosnice. Ponekad plačete od bola – fizičkog i psihičkog.

Verovanje da ste vi sami odgovorni za dovođenje deteta na svet plaši mnoge. Ponekad su roditelji uplašeni, ponekad postaju previše zaštitnički nastrojeni. Takođe se vidi da majke tokom trudnoće često osećaju neku pretnju u svom okruženju, što na neki način utiče na njihovo mentalno zdravlje.

Promene u mozgu

Prema izveštaju objavljenom u časopisu Scientific American, majčin mozak prolazi kroz nekoliko promena.

‘’Praktično sve ženke sisara, od pacova preko majmuna do ljudi, prolaze kroz fundamentalne promene u ponašanju tokom trudnoće i majčinstva“, navodi se u izveštaju.

‘’Dramatične hormonske fluktuacije koje se javljaju tokom trudnoće, porođaja i laktacije mogu preoblikovati ženski mozak, povećavajući veličinu neurona u nekim regionima i proizvodeći strukturne promene u drugim“, dodaje se.

Fizičke promene

Hormonske fluktuacije, nošenje bebe i laktacija izazivaju fizičke promene kod žene. Tokom dojenja vaše kosti će izgubiti minerale što vas čini sklonijim slabostima i infekcijama. Iako se stvari vraćaju u normalu nakon što dete odvikne od sisanja, to utiče na način na koji bubrezi i drugi glavni organi funkcionišu zbog fluktuacije nivoa kalcijuma u ​​telu.

Društvene promene

Očekivanja od majke su uvek velika. Od majke se očekuje da doteruje dete, porodicu i sebe. Društvo nikada ne prestaje da postavlja previsoku letvicu za mame.

Dakle, odgovor je jasan. Stvari se menjaju nakon majčinstva jer se menjaju prioriteti. Društveni pritisci, telesne i psihičke promene donose velike promene kod majke koje očigledno prolaze nezapaženo, a o tome se gotovo i ne govori.

Advertisement
Ostavi komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE