Connect with us

Zdravlje

Ovo je možda najmoćnija biljka za zdravlje: Evo za šta sve pomaže i kako se koristi

Avatar

Objavljeno

-

Ova biljka, poreklom iz Indije, na tom području se hiljadama godina koristi kao tonik za podmlađivanje organizma i kao afrodizijak, a u zapadnom svetu je dobila na značaju tek relativno nedavno.

Ašvaganda je jedna od najmoćnijih lekovitih biljaka, a u tradicionalnoj medicini najčešće se propisuje za jačanje imunog sistema posle bolesti. Još jedno važno svojstvo koje joj se pripisuje je pomoć kod nesanice.

Lekovita svojstva

Ašvaganda sadrži mnoga lekovita jedinjenja, uključujući laktone, alkaloide, holin, masne kiseline i aminokiseline, i može pomoći kod stresa, umora, nedostatka energije i poteškoća u koncentraciji.

Lekari su godinama proučavali ašvagandu, a postoji više od 200 istraživanja o njenim lekovitim efektima.

U čemu sve može pomoći:

štiti imuni sistem
protiv stresa
poboljšava učenje, pamćenje i vreme reakcije
smanjuje anksioznost i depresiju
pomaže u borbi protiv degenerativnih bolesti moždanih ćelija
stabilizuje nivo šećera u krvi
snižava holesterol
pojačava seksualnu moć i pomaže kod impotencije
pomaže u zarastanju rana
pomaže protiv zatvora i štiti želudac i creva od bolesti
pomaže u borbi protiv dijabetesa
pomaže kod nesanice i hroničnog umora
koristiti za detoksikaciju tela
pomaže u lečenju astme i bronhitisa

Ašvaganda je veoma moćan antioksidans koji uništava slobodne radikale koji su odgovorni za mnoga stanja i bolesti i proces starenja. U ajurvedi (tradicionalnoj indijskoj medicini) postoje određene biljke sa adaptogenim prednostima, a ashvagandha je jedna od njih.

Šta su adaptogeni?

Adaptogeni su prirodne supstance koje pomažu telu da se lakše nosi sa fizičkim, hemijskim i biološkim stresorima. Oni su zapravo prirodni regulatori metabolizma i stvaraju ravnotežu u telu.

Ašvaganda može pomoći i štitnoj žlezdi – upravo zato što je adaptogen, ašvaganda pozitivno utiče na lučenje tiroidnih hormona u oba smera. Ako štitna žlezda proizvodi previše hormona, Ašvaganda ometa njihovo formiranje. Ako proizvodi premalo hormona, ašvaganda stimuliše njihovu proizvodnju.

Antikancerogena svojstva

Ajurvedski lekari u Indiji je koriste za prevenciju i lečenje raka, a njena antikancerogena svojstva potvrđena su kliničkim istraživanjima. Jedna studija iz 2000. godine istakla je efekat na endokrini, kardiovaskularni i centralni nervni sistem.

Autori navode da je ašvaganda efikasna u različitim uslovima kao što su:

– artritis i drugi poremećaji mišićnog sistema,
– bolesti nervnog sistema
– visokog pritiska

Kako se dozira?

Obično se konzumira u obliku kapsula, a preporučena doza je od 600 do 1.000 mg dva puta dnevno. Za osobe koje pate od nesanice i anksioznosti, ovu biljku u prahu preporučuje se da se pre spavanja umeša u šolju toplog mleka.

Ko ne bi trebalo da je koristi?

Ašvaganda se ne preporučuje trudnicama. Iako nema dokaza da je štetna, njen uticaj na fetus nije dovoljno istražen. Generalno, pre početka upotrebe treba konsultovati lekara. Takođe se ne preporučuje onima koji koriste kortikosteroide ili lekove za štitnu žlezdu, prenosi Ordinacija.hr.

Advertisement
Ostavi komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE