Connect with us

Zdravlje

Ovaj NAPITAK pijemo skoro svakog dana, a RAZARA naše kosti

Avatar

Objavljeno

-

Starije žene koje piju gazirana pića mogu imati veće izglede za prelom kuka od vršnjakinja koje piju male količine istog napitka, pokazuje istraživanje.

Naučnici su proučili podatke o konzumaciji gaziranih pića, zdravlju kostiju i prelomima kod više od 70.000 žena prosečno starih 68 godina. Polovina ovih žena praćena je najmanje 12 godina. U tom razdoblju zabeleženo je 2.578 preloma kukova.

Žene koje su pile prosečno više od 7 dcl gaziranih pića dnevno, imale su 26 odsto veću verovatnost za prelom kuka u odnosu na žene koje nikad nisu pile gazirana pica, pokazalo je istraživanje. Žene koje su pile više od 7 dcl dnevno bezkofeinskih gaziranih pića imale su 32 odsto veće izglede za prelom kuka.

Tokom menopauze i kasnije, telo usporava proizvodnju novog koštanog tkiva i žena je suočena s povećanim rizikom osteoporoze. Kad kosti postanu šuplje i krhke, žena ima veći rizik za prelome.

Ranije istraživanje povezalo je gazirana pića s manjom gustinom kostiju, naveli su stručnjaci.  U ovoj studiji naučnici nisu pronašli vezu između manjih količina gaziranih pića i rizika od preloma. Povećani rizik jedino je postojao kad je žena pila više od 7 dcl gaziranih pića dnevno.

Foto:Pexels/Edward Eyer

Rizik je potvrđen i nakon što su naučnici uzeli u obzir druge faktore koji mogu uticati na zdravlje kostiju i rizik fraktura poput lekova za osteoporozu, dijabetes, prihode, unos kofeina, nivo fizičkih aktivnosti i porodičnu istoriju preloma kukova.

Jedino ograničenje istraživanja bilo je da naučnici nisu imali podatke o konzumaciji gaziranih pića u čitavom posmatranom razdoblju, pa je moguće da je to moglo da utiče na rizik fraktura. Takođe nisu mogli da istraže postoje li razlike u riziku fraktura kod zaslađenih gaziranih pića u odnosu na ona s veštačkim zaslađivačima.

Advertisement
Ostavi komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE