Connect with us

Magazin

Nose ga mnogi, ali ovo SRPSKO IME KRIJE TUGU u sebi

Avatar

Objavljeno

-

U trenutku kada saznate da ste trudni ili se donesete dete na svet, vreme je i da bebi date ime, a onda se pred vas stvori nepregledna lista imena, a vi ne možete da se odlučite koje bi najbolje pristajalo vašem mezimcu.

Roditelji često biraju tradicionalna imena kako bi očuvali uspomenu na svoje pretke, ali danas ta imena ne moraju nužno da imaju značenje koje mu se nekada davno pripisivalo, a neretko i nisu na srpskih prostora.

Verovatno najbolji primer takvog starog, a i danas popularnog imena je ime Nenad.

Naime, ime Nenad se smatra izvornim, čisto srpskim imenom. Rasprostranjeno je u našoj zemlji, ali i u Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori. Smatra se da ime vodi poreklo od negacije glagola „nadati“ ili „očekivati“. I

me se najčešće davalo deci koja su došla na svet „nenadano“, „iznenada“, tj. kojima se roditelji nisu nadali. Najčešći slučaj je bio kada majke ostanu u drugom stanju u poznim godinama. Neki etnolozi tvrde i da ovo muško ime vodi poreklo od negacije glagola „želeti“ i da praktično znači – neželjeno dete, mada mnogo nisu saglasni sa ovakvim mišljenjem. Inače, ovo je jedno od retkih imena koji nemaju svoj ženski oblik.

Advertisement
Ostavi komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE