Connect with us

Zdravlje

NAJZDRAVIJA biljka na SVETU, njena lekovita svojstva će vas ODUŠEVITI!

Avatar

Objavljeno

-

Karanfilić ili klinčić (lat. Syzygium aromaticum ) je tradicionalno omiljena zimska mirođija. Poreklom je sa Indonezijskih ostrva začina, odnosno severni Moluk. Danas se uzgaja u Brazilu, Indiji, Šri Lanki, Tanzaniji, Madagaskaru i na Pembi.

Karanfilić su zapravo nezreli, neotvoreni cvetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta. Dok su sveži ružičasti su, a osušeni menjaju boju u rđavo – smeđu. Dužine su 12-16 mm i nalikuju ekserima (na lat. se i naziva clavus, što znači ekser). Stabljike završavaju istaknutim četvorodelni cvetnim pupoljcima. Miris im je topao, opor i aromatičan, a ukus slatkast i vrlo jak. Prvi put se spominje u kineskim zapisima još 400. godine p.n.e. Rimljani su upoznali ovaj vredan začin preko arapskih trgovaca. Karanfilić je kod nas najviše poznat kao začin.

Nažalost često zaboravljamo na njegova brojna lekovita svojstva. Tradicionalni kineski lekari koriste klinčić od davnina u lečenju probavnih smetnji, proliva, hernije, lišajeva, atletskog stopala i gljivičnih infekcija. Indijski ajurvedski iscelitelji njime leče disajne i probavne tegobe.

Srednjovekovni nemački travari smesom klinčića borili su se protiv gihta. Rani američki lekari koristili su ga za lečenje digestivnih problema, a dodavali su ga i gorkim biljnim lekovima kako bi bili ukusniji. Oni su napravili i ulje od klinčića, kojim su masirali desni da olakšaju zubobolju.

Nekoliko kapi eteričnog ulja klinčića, pomešanih sa vodom, zaustaviće povraćanje, a infuzija – mučninu. Eterično ulje klinčića efikasno je protiv mnogih bakterija i parazita. Karanfilić sadrži eugenol, kariofilen i tanin, koji imaju jaka antimikrobna svojstva. Ispiranje usne duplje razređenim uljem ili žvakanje pupoljaka karanfilića ublažava grlobolju. Japanski naučnici otkrili su da, poput mnogih začina, klinčić sadrži antioksidanse. Nedavno istraživanje pokazalo je da je klinčić najbolji antioksidativni začin zbog visokog nivoa fenolnih jedinjenja. Karanfilić je stimulans, lokalni antiseptik i blagi anestetik. Ima pozitivne efekte na želudačnu sluzokožu, opušta glatke mišiće koji oblažu probavni trakt, deluje protiv povraćanja i nadutosti te uopšteno podstiče pravilan rad probavnog sistema.

U svrhu lečenja obično se koristi ulje ili kapsulirani prah klinčića. Uobičajeno doziranje je 2-5 grama praha klinčića dnevno.

Advertisement
Ostavi komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE