Connect with us

Zdravlje

Muškarci, pažnja! Ovo poboljšava kvalitet sperme

Avatar

Objavljeno

-

Da li ste ikada povezali određenu namirnicu sa boljim kvalitetom sperme? Upravo zato, muškarci koji žele porodicu i potomstvo trebali bi da jedu više paradajza.

Naime, samo dve kašike pirea od paradajza dnevno može da poboljša kvalitet sperme, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje. Ključ je u sastojku koji se zove likopen.

Likopen se može pronaći i u pilulama, a količina likopena u jednoj piluli je jednaka količini koja se nalazi u pet konzervi paradajza. Naravno, mnogo je jednostavnije uzeti pilulu, nego pojesti toliki paradajz.

Naučnici su stavili likopen u pilulu i dali muškarcima da je piju dva puta dnevno, nakon čega je otkriveno da je kvalitet njihovih spermatozida znatno poboljšan za samo tri meseca. Štetu spermatozoidima nanosi brza hrana, ali i uska odeća koju muškarci sve češće nose. Loš uticaj alkohola i cigareta je odavno poznat. Najbolje je da uzimate likopen iz kuvanog paradajza, ali i iz pilula, kao što je urađeno u ovom istraživanju.

Inače, likopen je taj koji paradajzu daje crvenu boju i smanjuje krvni pritisak i rizik od pojave raka prostate.

Ipak, osobe koje pate od niskog pritiska trebalo bi da obrate pažnju prilikom uzimanja likopena, jer on dodatno snižava pritisak.

Advertisement
Ostavi komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE