Connect with us

Magazin

Medicinske činjenice ili bapske priče: Smemo li napolje kada operemo kosu?

Avatar

Objavljeno

-

Mnogi ljudi izlaze napolje pre nego što pravilno osuše kosu. Pitanje je koliko je pametno to raditi na vetru i da li su roditelji u pravu kada vam kažu da ne izlazite iz kuće najmanje četiri sata posle pranja, čak i ako ste koristili fen.

Ako imate naviku da izađete iz kuće pre nego što ste potpuno osušili kosu, trebalo bi da vodite računa o svom zdravlju.

Ova loša navika može vam doneti velike posledice, od strašnih glavobolja do meningitisa. Naime, čak i kada vam je kosa naizgled potpuno suva, vlaga se zadržava u folikulu dlake.

Nekoliko sati nakon pranja, pore na glavi su potpuno otvorene, jer upijaju vodu. Kao rezultat toga, snabdevanje krvlju je veće, a onda je i vaš imuni sistem izloženiji štetnim uticajima.

Najjednostavnije posledice izlaganja vlažnog temena vetru su glavobolja i prehlada, odnosno upale sinusa. Međutim, može da dođe i do ozbiljnijih posledica, kao što su meningitis i facijalis.

Facijalis je upala nerva koji kontroliše mišiće lica, što može rezultirati trajnom ukočenošću. Meningitis je u narodu poznat kao zapaljenje mozga, ali je u stvari zapaljenje moždanih ovojnica koje može biti fatalno.

Da biste se zaštitili od ovih ozbiljnih bolesti, kosu nakon pranja treba dobro osušiti, kako bi se pore na glavi zatvorile. U slučaju da ne koristite fen, moraćete da budete strpljivi i da sačekate najmanje 5-6 sati da se kosa osuši.

Ako baš ne možete da zamislite da sušite kosu satima ili ako ste u velikoj žurbi, onda obavezno stavite kapu i šal po vetrovitom vremenu.

Advertisement
Ostavi komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE