Connect with us

Zdravlje

Imate osećaj da vas ”boli kosa!?! Evo zašto….

Avatar

Objavljeno

-

Bol temena se često ne prepoznaje kao bol, jer ne dolazi u obliku glavobolje, ne boli kao rana ili povreda. Ako na temenu osećate osećaj nelagode, svraba, zatezanja i peckanja, osjećate bol tjemena.

Uzroci boli mogu biti razni, a možda ste se već suočili s boli temena nakon predugog nošenja kose u repu ili zbog vrućine fena za kosu. Ipak, postoje i mnogi drugi manje jasni uzroci boli…

Najčešći uzroci boli u kosi su povezani s negom i oblikovanjem kose. Nevešto rukovanje peglom za kosu i drugim vrućim alatima za oblikovanje može dovesti do opekotina. I proizvodi za negu kose mogu biti uzrok boli vašeg temena. Lak, gel, pomade, masti i suhi šamponi – njihovo taloženje na koži glave može prouzrokovati iritacije temena.

Takođe, ako je prošlo nešto više vremena od zadnjeg pranja kose, mrtve stanice kože i sebum isto tako mogu opterećivati teme.

Ako nosite previše stegnute frizure, olabavite ih ili počnite nositi spuštenu kosu – barem na neko vreme. Zamenite svoje elastične gumice za kosu onima koje manje stežu kosu, poput spiralnih gumica. Bol prouzrokovan zatezanjem možete ublažiti masažama temena dva do tri puta nedeljno. Masaža se izvodi nježnim pritiscima prstiju u kružnim pokretima. Ako ne želite koristiti prste, postoje i specijalizovani masažeri za teme.

Advertisement
Ostavi komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE