Connect with us

Zdravlje

I dušek ima rok trajanja, ovih 5 pokazatelja je siguran znak da morate da kupite novi

Avatar

Objavljeno

-

Možda niste primetili,  ali postoje sitni znakovi upozorenja koji ukazuju na činjenicu da dušek na kome spavate više ne ispunjava kriterijume i  da ga treba zameniti novim.

Često se kao posledica neadekvatnog dušeka javljaju nesanica i bolovi u leđima, ali i neki manje očigledni pokazatelji da je vreme za kupovinu novog.

1. Kada ste zadnji put zamenili dušek?

Prisetite se koliko je star dušek na kome spavate. Ako je prošlo više od deset godina otkako ste ga kupili, definitivno ga treba zameniti. Stručnjaci kažu da već nakon sedam godina valja potražiti novi, a deset godina je maksimum.

2. Utrnula ruka ili noga

Ako se često budite s utrnulim ekstremitetima, to bi mogao biti znak da je vašem dušeku istekao rok trajanja. Problem bi mogao da bude u istrošenim oprugama. Napravite test. Pritisnite ga rukom i ako ste primetili da se opruge ne vraćaju na svoje mesto, kupite novi.

3. Mrlje ili neugodan miris

Iako se čini da to ne treba posebno napominjati, treba reći da svakako odmah treba zameniti dušek na kome su vidljive mrlje i oseća se neugodan miris. Tokom godina tu se nakuplja mnogo bakterija, prašine i telesnih tečnosti.

4. Nesanica

Ako se često okrećete na dušeku i ne možete se namestiti za spavanje, to bi mogao biti znak da je vreme za novi. Takođe, ako vas svaki put probudi kad se partner pored vas okreće u snu. Dobar dušek trebao bi da ima dovoljno stabilnosti kada se vaš partner okrene.

5. Bol u leđima

I na kraju, bol u leđima takođe je prepoznatljiv znak da je dušeku prošao rok trajanja. Jastuk i dušek odlučujući su za spavanje i ako nisu kakvi bi trebali biti, to ćete osetiti već sledećeg jutra, prenosi Avaz.ba.

Advertisement
Ostavi komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE