Connect with us

Zdravlje

Dobro pogledajte svoj jezik u ogledalu, na njemu bi mogao da bude znak ‘tihog ubice’

KAFE RS

Objavljeno

-

Sigurno ste se barem jednom u životu zagledali u svoj jezik u ogledalu i mogli ste da primetite razne kvržice i rupice. Ali , moguće da niste znali da vam vaš jezik može reći puno toga o vašem zdravlju.

Bele mrlje, kvržice i male tačkice na jeziku mogu biti bezopasne, ali nekada mogu biti naznake šta se zapravo događa s vašim zdravljem pa čak i ukazati na smrtonosne bolesti.

Bele mrlje koje ne možete ukloniti

„Takve mrlje obično su dobroćudne, ali mogu biti prekancerozne i treba ih pregledati stomatolog ili lekar“, objašnjava dr. Rejčel Vard za The Sun. Ističe i da taj problem uzrokuje hronična izloženost iritansima kao što je pušenje.

Bele mrlje koje možete ukloniti

Ovo se često pojavljuje kod beba i male dece, a povezuje se s bolovima i poteškoćama s jelom i pićem. Ako te mrlje možete da ostružete noktom ili pak četkicom za zube, onda je reč o soori ili mlečcu.

„Iako je soor čest i obično se lako leči, ako postane problem koji se ponavlja, može značiti problem s imunološkim sistemom ili nedostatak hranjivih materija“, kaže doktorka Vard.

Dlakavi jezik

Taj izraz koristi se za opisivanje abnormalne prevlake na površini jezika. U suštini, reč je o donekle uobičajenom, privremenom i bezopasnom stanju, a do njega dolazi zbog nedostatka stimulacije vrha jezika. To uzrokuje previše bakterija ili gljivice u ustima.

Geografski jezik

Kaže se geografski jezik jer tada jezik izgleda kao obris karte. Takođe, ovo je poprilično uobičajeno stanje, ali može izazvati bol kod određene hrane kao što su citrusi ili prezačinjena hrana. Tog problema možete se rešiti tako da izbegavate hranu koja vas iritira.

Čirevi

Čir u ustima česta je pojava te iako  bolni, uglavnom nestaju sami od sebe nakon nekoliko dana. „Međutim, ako imate ulkus koji ne zaceljuje ili se pojavljuju nove kvržice na jeziku, to bi mogao da bude znak raka usne duplje i trebalo bi da odmah posetite lekara“, tvrdi dr. Vard.

Advertisement
Ostavi komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE