Connect with us

Magazin

Ako žvaćete žvaku svaki dan, ovo morate znati: 8 načina na koje žvakaća guma utiče na vaše telo

Avatar

Objavljeno

-

Ljudi su kroz istoriju žvakali sve: od smole i parafinskog voska do Orbita.

Na primer, pre 5.000 godina ljudi su žvakali komadiće katrana brezove kore, a katran ima antiseptička svojstva i druga lekovita dejstva, jednaka savremenim žvakaćim gumama.

Očigledno, ova navika ima više od daha svežeg vazduha ili čudne ometanja.

1. Utiče na vaše zube

Dobra strana: žvakaća guma bez šećera je efikasno sredstvo za ubijanje bakterija. Štiti vaše zube od karijesa i gingivitisa tako što izaziva dodatnu pljuvačku koja ispire kiseline i ostatke hrane. Takođe jača gleđ primenom dodatnog kalcijuma i fosfata.

Loša strana: Ali ako vaša žvaka sadrži šećer, to ima negativan uticaj na zdravlje vaših zuba. Bakterije koje žive u vašim ustima probavljaju šećer pre nego što stigne u stomak, što dovodi do nakupljanja plaka na zubima. Takođe povećava karijes tokom vremena.

2. Poboljšava pamćenje

Žvakaća guma povećava broj otkucaja srca, protok krvi i isporuku kiseonika u mozak. Jedan od pozitivnih efekata je kognitivna stimulacija koju doživljavamo: poboljšava budnost, procesiranje misli, donošenje odluka i pamćenje.

Nažalost, ovo ne funkcioniše dugoročno – funkcioniše samo ako žvaćete pre ili tokom posebno zahtevnih zadataka.

3. Pomaže u gubitku težine

Dobra strana: žvakaća guma ponekad može suzbiti naš apetit. Nakon jutarnjeg žvakanja, ljudi osećaju manje gladi. Slatka je i ima malo kalorija, pa bi vam mogla pomoći da smanjite grickanje. Takođe povećava potrošnju energije, ubrzava vaš metabolizam i čini vas manje umornim nakon jela.

Nedostatak: Ali reputacija žvakaće gume kao dijetetskog pomagala može se posmatrati i na negativna način. Pokret žvakanja i stalna pljuvačka varaju vaš mozak da pomisli da ste zapravo gladni. A žvaka od mente vas tera da posegnete za brzom hranom umesto za zdravijim opcijama poput voća, jer tada imate užasan ukus.

4. Ovo uzrokuje probleme sa viljuškom

Stalno žvakanje može dovesti do poremećaja koji utiče na zglobove vilice i okolne mišiće. Svaki pokret vilice – jedenje, smeh ili čak govor – praćen je jakim bolom koji se ponekad širi na vrat i ramena. Rizik je posebno visok ako žvaćete u trenucima stresa, jer ljudi imaju tendenciju da nesvesno stisnu zube kada su nervozni.

5. Utiče na probavni sistem

Dobra strana: Dodatna proizvodnja pljuvačke kada imate desni efikasno pomaže protiv jutarnje mučnine i mučnine kretanja. Neki kažu da deluje bolje od lekova, smanjujući šanse za povraćanje, nelagodnost u stomaku i mučninu jednako brzo, a mnogo je jeftiniji i dostupniji.

Nedostatak: Ali teško vama ako imate osetljiv stomak ili probavne smetnje. Kada žvaćete, uvek gutate male gutljaje vazduha i punite stomak gasovima, što može dovesti do nadimanja. Šećerni alkoholi koji se često koriste kao zaslađivači imaju purgativni efekat, izazivajući grčeve, bolove u stomaku i dijareju.

6. Smanjuje žgaravicu

Žvakaća guma nakon obroka može smanjiti nivo kiseline u jednjaku. Protok pljuvačke razblažuje i neutrališe kiselinu nakon obilnog obroka. Ovo može pomoći u smanjenju refluksa kiseline i žgaravice.

7. Utiče na vaš mozak

Dobra strana: Iznenađujuće, žvakaća guma ima moć protiv stresa i super raspoloženja. Smanjuje nivo kortizola, hormona stresa, a jednostavan čin žvakanja opušta većinu ljudi.

Otklanja anksioznost i umor i podiže nam raspoloženje tokom dana.

Loša strana: Ali stalni pritisak na našu vilicu povećava količinu i učestalost migrena i tenzionih glavobolja. U najgorem slučaju, to može dovesti do hronične glavobolje. Dakle, ako već imate predispoziciju za migrene, bolje je da u potpunosti izbegavate žvakanje.

8. Sprečava infekcije uha

Infekcije uha nastaju kada se bakterije skupljaju u cevima koje spajaju nos i uši, a to često pogađa decu. Žvakaća guma koja sadrži prirodni zaslađivač ksilitol pomaže u sprečavanju kolonizacije bakterija.

Advertisement
Ostavi komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE