Connect with us

Magazin

Ako vidite zmiju kako se približava, samo uradite ovo i pobeći će istog trena

Avatar

Objavljeno

-

Na našim prostorima najopasnije zmije su poskok, riđovka i žutokrug. To su zmije otrovnice koje bi trebalo izbegavati i nikako se sresti i izazivati ih.

Zmiju otrovnicu ćete razlikovati po tome što ima izraženu trouglastu glavu i dosta sužen vrat, dok kod neotrovnih to nije slučaj.

Zmije napadaju čoveka samo iz straha i ukoliko nagazite na nju. Jako su opasne u sezoni parenja ili dok neguju svoje mlade, ali ako se polako povučete kada je ugledate sigurno vas neće napasti. Ukoliko nagazite na zmiju ona će se instinktivno okrenuti i ujesti vas za nogu.

Kada vas zmija ujede na mestu ujeda će se videti dve male ubodne ranice koje ne krvare. Nakon nekoliko sekundi na tom mestu nastane crveni prsten koji postaje plavičast i javlja se otok. Nakon nekog vremena na delu gde vas je ujela zmija javlja se obamrlost, a kada se otrov raširi po telu nastaje osećaj slabosti, groznica, vrtoglavica, disanje postaje teže, puls se ubrzava i žrtva postaje bleda.

Kako biste se zaštitili od zmija najbolje bi bilo da koristite repelente koji su specijalizovani za zmije i koji svojim specifičnim mirisom odbijaju zmije i drže ih dalje od tretiranih područja. Ukoliko odlazite u prirodu nosite duboku obuću, debele čarape i duge pantalone, a ako naiđete na zmiju pokušajte da je zaobiđete. Ne pokušavajte da je oterate i tučete štapom. Poznato je da se zmije boje više ljudi, nego mi od njih. Takođe, dok šetate šumom bilo bi dobro da pravite malo jače korake kako bi zmija osetila vibracije i pobegla pre nego što naiđete na nju. Kada ostavljate odeću ili obuću na mestima koja su dostupna zmijama, pre nego što se obučete dobro pregledajte garderobu kako bi bili sigurni da se zmija nije negde uvukla.

Osoba koju je ujela zmija se ne sme da se pomera i treba da izbegava svaki napor, jer kretanjem ubrzava cirkulaciju krvi i apsorpciju otrova. Takođe, deo ujeda treba da miruje. Ugriženi deo treba da se imobilizuje koristeći zavoj. Najbolje bi bilo da mesto podvežete elastičnim zavojem. Nakon toga odmah pozovite hitnu pomoć i potrudite se da zapamtite kako je izgledala zmija kako bi lekari mogli da pruže najbolju moguću negu.

Nikako se ne preporučuje isisavanje rane ustima, jer je i najmanja ranica na ustima ili usnoj duplji, kao i pokvaren zub dovoljan da se otruje i onaj koji pokušava da pomogne. Ukoliko ste u mogućnosti na ranu stavite jak rastvor hipermangana, a unesrećeni treba da pije što više tečnosti sve dok ne dođe hitna pomoć koja može da mu pruži adekvatnu zaštitu.

(Espreso/T.M./Stetoskop)

Advertisement
Ostavi komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE