Connect with us

Zdravlje

Ako primetite ova 4 simptoma odmah se javite lekaru, verovatno imate tromb

Avatar

Objavljeno

-

Stvaranje krvnog ugruška dovodi do venske tromboze, a da bi se ustanovilo oboljenje, potrebno je da vam doktor uradi ultrazvučni pregled vena. U najčešći tip spada duboka venska tromboza donjih ekstremiteta

Godišnja učestalost prve epizode simptomatske duboke venske tromboze donjih ekstremiteta kod odraslih je od 50 do 100 ljudi u populaciji od 100.000. Nešto češće se javlja kod žena starosti od 20 do 45 godina, a trudnice i žene koje koriste oralne kontraceptive imaju povišen rizik.

Doktorka Sandra Radak, internista/angiolog otkriva koji su prvi simptomi koji ukazuju da se u nozi stvorio tromb.

– Otok, bol, crvenilo i osećaj težine u nozi su prve tegobe koje bolesnika dovode kod lekara i to su najčešći simptomi koji ukazuju da se u nozi stvorio tromb.

Zato je, ako bolesnik navodi ove tegobe, važno što pre uraditi dobar ultrazvučni pregled vena koji će tačno pokazati da li postoji tromb, gde je lokalizovan i koje je starosti, odnosno da li je tromboza akutna (skorijeg datuma) ili hronična.

– Dijagnoza duboke venske tromboze, koja često stvara paniku i kod bolesnika i kod lekara, ne bi trebalo da bude komplikovana, posebno ako uz kliničku sliku imamo dopler ultrazvučnu potvrdu.

Nakon što se potvrdi tromboza, pacijenta bi trebalo uputiti angiologu ili vaskularnom hirurgu, prenosi Kurir.

Advertisement
Ostavi komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE