Connect with us

Magazin

Ajnštajn je bio genije, otkrivamo njegov tajni recept za REŠAVANJE PROBLEMA

Avatar

Objavljeno

-

Da li ste primetili da vam je uvek lakše dati pravi savet nekom drugom, nego pomoći sebi?

Albert Ajnštajn je rekao: „Ako imam sat vremena da rešim problem, potrošiću 55 minuta razmišljajući o njemu i pet kako da ga rešim.

I bio je u pravu. Umesto da jurcate u pokušaju da rešite problem, bolje je duboko udahnuti i dobro ga analizirati. Naime, ako razumete problem, onda ćete ga mnogo lakše rešiti.

Zato zamislite da to nije vaš problem, nego tuđi, i razmislite šta da uradite. Takođe, ako je moguće, pokušajte da razdvojite problem na manje celine i dobro razmislite o svakoj od njih – na primer ,,Kako bi se situacija mogla razviti ako uradim ovo na ovaj ili onaj način’’. Pokušajte da razmislite o posledicama svakog koraka koji nameravate da preduzmete da biste videli da li je to dobra odluka.

Važno je i kako prezentujete problem, odnosno koje reči koristite. Recimo da želite da prestanete da pušite jer vam je to postalo problem, pa umesto da sebi ponavljate „Prestaću da pušim“, radije ponavljate „Produžiću život, biću zdraviji, imaću više energije. „.

Takav način razmišljanja će vas brže dovesti do cilja, piše Bright Side.

Dobar trik je formulisati problem kao pitanje jer ljudski mozak jednostavno voli zagonetke i automatski traži odgovor, čak i kada ga nismo svesni.

Nagrađivanje je takođe dobra motivacija. Na primer, vaš problem je nekoliko kilograma viška i želite da ih izgubite. Onda razmislite ovako – paziću na kalorije cele nedelje, ali u nedelju ću odahnuti i počastiti se poslasticom. Kilogrami će nestati bez obzira na jedan „pogrešan“ dan, a vi ćete se osećati bolje.

Advertisement
Ostavi komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE